12.1 C
Târgu Jiu
• joi, 1 octombrie 2020
Actualitate Trei generații au pus pe picioare o plantație de fructe de pădure...

Trei generații au pus pe picioare o plantație de fructe de pădure în Gorj. Nepotul a dezvoltat afacerea, părinții au pus banii, bunica Mărioara coordonează muncitorii

La Țicleni, în Gorj, familia Burtea a dezvoltat o afacere care îi implică pe toți ai casei. O plantație de fructe de pădure, bio, gândită de nepotul Ionel, finanțată de părinții lui și la care pune umărul inclusiv bunica Mărioara, când e sezonul culesului. Pandemia de COVID, cu toate neajunsurile ei, a venit și cu ceva bun pentru cei patru: le-a adus mână de lucru, înainte greu de găsit, căci mulți dintre muncitorii sezonieri care roboteau înainte prin Spania ori Germania s-au întors acasă.

Acum cinci ani, familia Burtea din Ţicleni, Gorj – părinţii, cei doi copii, bunica – s-a aşezat în jurul mesei şi s-a sfătuit.  S-au gândit în ce să investească, au căutat pe Internet.

“Eu urăsc calculatoarele, nici nu mă pot uita la ele”, spune bunica Mărioara, care a fost contabilă la sonde şi a lucrat pe calculatoare de tip vechi. Vedea semne fosforescente pe un ecran negru şi “asta mi-a terminat ochii”, spune femeia de 70 de ani.

“Băiatul ăla, cu un milion de idei”

Ionel, nepotul ei, s-a născut în vremea interfeţelor prietenoase cu oamenii. Are 24 de ani, a terminat Relaţii Internaţionale la ASE. “Cei din instituţii îmi zic: băiatul ăla cu un milion de idei”,  se recomandă el.

Culesul murelor durează din iulie până în septembrie

În ciuda renumelui său pe plan local, e un băiat timid. Conform declaraţiilor bunicii, cât a stat la şcoală la Bucureşti, a fost cel mai cuminte şi mai chibzuit nepot.

La şedinţa în familie din 2015, Ionel şi-a convins părinţii
să-i dea 50.000 de euro, economiile familiei, pentru a investi în fructe de
pădure. “Mai aveam nevoie de încă 50.000 de euro, pe care i-am strâns din
credite. Da, e nevoie de bani la început, dar cred că merită riscul”.

Afacerea a fost botezată Abund Berry,  “nici nu ştiam ce înseamnă”, râde bunica. “Mi-au
spus ei că înseamnă fructe de pădure. Pe vremea mea, nu prea se făcea engleza
la şcoală. Doar franceză şi rusă”.

Soi canadian, pe sol
gorjean

Pentru o plantaţie de mure, e nevoie de puieţi şi de teren
potrivit, eventual cu o sursă de apă, pentru irigaţii.  

“Am pământ, multe hectare, dar e în curele, pe dealuri, nu poţi să pui mure lângă porumb”, explică bunica. Tatăl lui Ionel, Marian, s-a ocupat de căutat şi cumpărat terenul.

Apoi, s-au urcat toţi în maşină şi au mers tocmai la Mărăcineni, Argeş, la Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură. De acolo, familia Burtea s-a întors cu un soi canadian de mure, care se potriveşte cu solul din zona Ţicleniului.

Bunica lui Ionel se ocupă de culegători

Întâi, Ionel a plantat un hectar de mure, la Lumedia, lângă
Ţicleni. “Am văzut că merge şi ne-am extins, am plantat şi la Ţicleni, am ajuns
la şapte hectare”. Terenul e în conversie bio, plantele sunt cultivate curat,
fără chimicale. Irigarea se face cu picătura, cu apă trasă din izvor sau din
depozitele de apă de pe plantaţii.

Culesul durează din iulie până la începutul lui septembrie. “În primii ani, ne era greu să găsim mână de lucru, mergeam din poartă în poartă să chemăm oamenii”, povesteşte bunica Mărioara.

Plantaţia de mure Abund Berry de la Ţicleni

Ţicleniul, un oraş unde toată lumea muncea în industria de petrol şi gaze, s-a pustiit treptat, după 1989. Din cei vreo 4.400 de locuitori, mulţi au plecat la munci sezoniere în afară. Plantaţia lui Ionel a apărut prea târziu, când părea de necrezut că românii pot culege căpşune, zmeură şi mure şi la ei acasă.

Murele sunt livrate în depozite în aceeaşi zi în care sunt culese

Pandemia i-a adus însă pe expaţi înapoi la Ţicleni. “Anul ăsta, că s-au întors mulţi, am găsit repede culegători”, spune Mărioara. E puţinul bine dinăuntrul răului.

“Pandemia ne-a încetinit. Trebuie să ai mare grijă, când lucrezi cu 50 de oameni odată, cum lucrăm noi. Să îi ţii la distanţă unul de altul. Iar distribuţia, procesarea, partea de congelare şi depozitare merg mult mai greu în perioada asta”, afirmă Ionel.

Loteria supermarketurilor

Murele sunt
fructe care se strică repede după ce le-ai cules. Ori le mănânci pe loc, ori le
pui la congelator, nu le poţi lăsa pe mâine. De aceea, după ce
culegătorii coordonaţi de bunica Mărioara umplu lădiţele, lădiţele sunt urcate
în dubele de transport, iar Ionel, tatăl Marian sau unul dintre cei doi şoferi ai
lor le duc în aceeaşi zi la Deva sau la Bucureşti.

Agricultura cere timp. Sfatul meu pentru tinerii care vor să investească într-un astfel de proiect e să aibă răbdare.

Ionel Burtea, patron Abund Berry:

La depozitele marilor supermarketuri, trebuie să ajungi la o anumită oră, pentru ca marfa ta să fie acceptată. Dacă ai ajuns la timp, e posibil ca vreun şef de depozit să se uite la fructe şi să constate, ochiometric: “Sunt prea coapte!” şi să le refuze.

Ionel îi invită pe vizitatori să deguste vinul de mure şi cidrul de mure

“La intrarea în depozite e ca la piaţă. O loterie! Şefii de la aprovizionarea supermarketurilor nu ştiu că murele, dacă le culegi când nu s-au copt, aşa rămân, acre, oricât le-ai ţine pe raft”, oftează Ionel.

Marfa refuzată nu se pierde, e dusă de urgenţă la procesare.
Împreună cu o podgorie renumită, Ionel a lansat vinul de mure şi cidrul de
mure. “Când vine vorba de un produs atât de perisabil, e mai rentabil să te
concentrezi pe partea de procesare. Cu fructele de pădure se pot face multe
lucruri: de la siropuri şi îngheţate până la cosmetice”, susţine tânărul afacerist.

Secretul din oalele bunicii

Clienţii sunt
invitaţi să-şi culeagă singuri murele, iar culegătorii primesc şi ei porţia lor
de fructe, “să facem dulceaţă
la nepoţi, să le trimitem şi lor”, spune una dintre femeile care robotesc
printre frunze. Ramurile cu rod vor fi tăiate, iar în locul lor vor creşte de
la baza tulpinii alte viţe, care vor înflori la primăvară.

Bunica Mărioara se amuză că Ionel i-a luat toate butoaiele

E un an bun
pentru mure, a plouat la timp. Bunica Mărioara îi mulţumeşte lui Dumnezeu că a
avut grijă de proiectul nepotului: “Muncim mult, toţi muncim, am muncit toată viaţa, nimic n-am făcut fără
muncă. Şi Ionel e la fel”.

La observaţia că nepotul are un nume cam demodat pentru epoca
Internetului, bunica spune că băiatul a primit numele de la bunicul său, “bărbatul
meu, pe care mi l-a luat Domnul prea repede, a lucrat la sonde, a făcut cancer
de la mediu toxic, l-am pierdut şi-acum mi-e dor măcar să am cu cine mă certa”.

Murele din soiul canadian au rodit bine în anul pandemiei

Printre rândurile
din prima plantaţie, cea de la Lumedia, Ionel a pus obiecte din gospodăria
bunicilor. Maşini de cusut antice, un pian fără coadă, o copaie, un fier de
călcat cu cărbuni, “toate
butoaiele şi oalele de pământ mi le-a luat”, se amuză Mărioara.

Băiatul motivează
că a adus suvenirurile din pod pentru vizitatori, să-şi facă poze, să le pună
pe Facebook, să le dea tag. Dar e şi un fel nostalgic de a spune că secretul
succesului unei afaceri de familie nu este neapărat Google, ci familia, cum
funcţionează ea, cât de puternică este, cât de adânci îi sunt rădăcinile.

Ionel plănuieşte să acceseze fonduri europene pentru un proiect cu sere de căpşuni. “Acum câţiva ani, nici nu ştiam ce înseamnă AFIR, cei care aprobă proiectele”, râde el. Nu ştia nici că poate să îi dea ordine bunicii, pe linie organizatorică. Ca nepot, cum ar veni, şi-a depăşit planul cincinal.

Plantaţia Abund Berry de la Ţicleni
Murele se coc treptat, timp de câteva luni
Depozit de apă pe plantaţia de la Ţicleni
Clienţii îşi culeg singuri fructele
Ionel verifică dacă fructele au fost bine culese
Tânărul fermier spune că e prea ocupat ca să se însoare
Culegătorii sunt aduşi din Ţicleni şi din împrejurimi
Murele au avut parte de ploaie la timp
Clienţii culeg mure pe plantaţia de la Lumedia
Culesul presupune multă atenţie
Fructele trebuie culese doar complet coapte
O culegătoare în plantaţia de la Lumedia
Şi tinerii din Ţicleni vin la cules
În jur de 50 oameni pe zi vin la cules
Arbuştii au vârsta de trei ani
Munca la cules durează zi-lumină
Vizitatorii fac şi poze pe plantaţii
Bunica lui Ionel ajută la cules
Lădiţele cu mure sunt încărcate în dube
Obiectele vechi din curtea bunicilor sunt apreciate de vizitatori

  •  

DISTRIBUIE:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Vremea

Târgu Jiu
cer acoperit de nori
12.1 ° C
12.1 °
12.1 °
75 %
1.3kmh
100 %
mie
12 °
joi
17 °
vin
21 °
sâm
25 °
Dum
27 °

Știri din ziarul Ecoul Gorjului

  •  

Acces restricționat!