15.6 C
Târgu Jiu
• miercuri, 28 octombrie 2020
Actualitate Statuie controversată cu fostul papă Ioan Paul al II-lea: "titanul" care a...

Statuie controversată cu fostul papă Ioan Paul al II-lea: „titanul” care a prins meteoritul

Presa internațională menționează că opera, intitulată „Izvorul otrăvit”, este un răspuns al sculptorului Jerzy Kalina la o altă controversată creație artistică (foto galerie)  – o statuie care îl înfățișează pe Ioan Paul al II-lea doborât de un meteorit.

Explicația Muzeului polonez la statuia concepută de Kalina sună în felul următor:

„În viziunea artistului, Ioan Paul al II-lea nu este un om neputincios zdrobit de un meteorit, ci un titan cu puteri supra-omenești”.

Noul monument a stârnit deja controverse în spațiul virtual, iar unii internauți au comentat că statuia reflectă, de fapt, perspectiva ultra-religioasă a actualului guvern polonez.

Meteorit sau geamantan? Ironiile au inundat internetul

Alții au comparat viziunea artistului cu poziția unui pasager al unei curse aeriene care își pune bagajul în compartimentul de deasupra capului (foto galerie).

Statuia cu care „se războiește” creația lui Jerzy Kalina este opera italianului Maurizio Cattelan, se intitulează „La nona ora” (A noua oră), a fost dezvelită în 1999 la Bienala din Veneția și îl prezintă pe papă, pe atunci în viață, pus la pământ de un meteorit.

Îndrăzneața viziune artistică s-a lăsat cu scandal: când sculptura italianului a fost expusă la Varșovia anul următor doi parlamentari au încercat să îndepărteze meteoritul și să-l ridice pe papă în picioare iar directorul muzeului a fost nevoit să demisioneze.

Papa Ioan Paul al II-lea, pe numele său laic Karol Jozef Wojtyla, s-a născut în Polonia, în anul 1920 iar pontificatul său de 26 de ani, care a durat până la moartea sa în aprilie 2005, este al treilea ca durată din istoria Bisericii Catolice.

Actualitate

24 Sep, 23:44

  •  

DISTRIBUIE:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Vremea

Târgu Jiu
cer acoperit de nori
15.6 ° C
15.6 °
15.6 °
63 %
0.8kmh
100 %
mie
17 °
joi
18 °
vin
14 °
sâm
17 °
Dum
15 °

Știri din ziarul Ecoul Gorjului

  •  

Acces restricționat!