13.1 C
Târgu Jiu
• duminică, 25 octombrie 2020
Actualitate Politică Se apropie sfârșitul UE? Țările membre își recapătă Suveranitatea!

Se apropie sfârșitul UE? Țările membre își recapătă Suveranitatea!

Data de 05 mai 2020 reprezintă data la care a murit UE? Țările membre își redobândesc Suveranitatea!

Suprema Instanță a Uniunii Europene (UE) a suferit cel mai usturător atac din istoria sa de 68 de ani, din partea Germaniei.

Într-o decizie extrem de așteptată, Curtea Constituțională germană a calificat, marți, 5 mai 2020, ca „îndoielnică” competența Băncii Centrale Europene (BCE) de a răscumpăra masiv datoria publică.

Instanța supremă germană a solicitat ca BCE să își limiteze răscumpărările de datorie publică la mandatul pe care îl are, într-o decizie care pune în pericol planul de sprijin european al economiilor.

Banca Centrală a Germaniei nu va fi autorizată să participe la acest program anti-criză, dacă „consiliul guvernatorilor BCE” nu demonstrează „în trei luni” că nu a depășit limitele stabilite de tratatele europene, a hotărât Curtea Constituțională germană din Karlsruhe.

Nu au putut fi stabilite încălcări din partea BCE a interdicției de a finanța direct statele europene. Însă, într-o decizie virulentă, după ce magistrații germani au afirmat că este „îndoielnică” competența băncii europene de a răscumpăra datoria publică, ei cer o analiză „completă și detaliată” a „proporționalității” măsurii.

Cu alte cuvinte, aceștia solicită ca BCE să demonstreze că beneficiile pentru economie sunt mai mari decât inconveniențele.

În particular, judecătorii de la Karlsruhe refuză să se supună avizului Curții de Justiție a UE, care a validat la sfârșitul lui 2018, programul BCE, dar care, potrivit instanței germane, a „ignorat total consecințele sale economice”.

Intenționata injecție masivă de lichidități îi afectează „practic pe toți cetățenii”, fie ei „acționari, proprietari, economisitori sau deținători de polițe de asigurări”, provocând „pierderi considerabile pentru economisitorii privați”.

Formal, decizia de marți a instanței germane nu privește direct Programul de Urgență împotriva Pandemiei, anunțat la jumătatea lui martie de către BCE, în valoare de 750 de miliarde de euro, care urmează să se desfășoare până la sfârșitul acestui an.

Însă, această decizie ar putea „limita răspunsul BCE la cea mai gravă recesiune europeană din timp de pace”, avertizează Holger Schmiedling, economist la Berenberg Bank, citat de ziarul Le Monde.

Efectul major al deciziei instanței germane nu este în plan economic, ci în plan juridic și politic.

„Este o invitație și pentru alte țări să ignore pur și simplu deciziile care nu le convin”, a spus Wieland, citat de Bloomberg.

„Este vorba de o declarație de război către Curtea de Justiție a UE, și ea va avea consecințe grave”, a declarat și Joachim Wieland, profesor de drept la Universitatea de Științe Administrative.

Decizia Curții germane este o sfidare directă la supremația judecătorilor UE, ale căror decizii sunt obligatorii în cele 27 de state europene. Ea deschide o cutie a Pandorei de ordin juridic în UE, crede Guntram Wolff, directorul grupului de reflecție Bruegel de la Bruxelles.

Numind o decizie a CJUE „ultra vires” sau depășind competențele legale, „reprezintă o uriașă problemă pentru integritatea legislației UE”, afirmă Wolff.

„Toate curțile naționale pot ignora acum curtea UE, afirmând că același lucru l-a făcut și curtea germană”, a mai transmis Wolff.

Laurent Pech, profesor de legislație europeană la Universitatea Middlesex, din Londra, a declarat că decizia Curții germane poate provoca ciocniri cu „guvernările autocratice din Polonia și Ungaria”.

  •  

DISTRIBUIE:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Vremea

Târgu Jiu
cer acoperit de nori
13.1 ° C
13.1 °
13.1 °
80 %
0.5kmh
100 %
Dum
13 °
lun
18 °
mar
19 °
mie
19 °
joi
20 °

Știri din ziarul Ecoul Gorjului

  •  

Acces restricționat!