19.2 C
Târgu Jiu
• joi, 22 octombrie 2020
Economie România vrea să renunțe treptat la cărbune

România vrea să renunțe treptat la cărbune

România va renunța la cărbune dacă o să strângă suma de 700 de milioane de euro

Pentru a face tranziția zonelor miniere afectate de cărbune, România are nevoie de suma imensă de 700 de milioane de euro până în anul 2030.

S-au făcut studii și se analizează scenariile de eliminare a lignitului din sistemul energetic pentru România, precum și în alte țări cum ar fi Grecia și Bulgaria.

 În prima jumătate a deceniului ,din cauza ineficienței și a costurilor poluării mediului, termocentralele pe lignit vor dispărea treptat din mixul de electricitate.

În studiile făcute pe baza proiectelor Strategiei Energetice, s-au luat în calcul evoluția treptată a prețului certificatelor ETS și prețul energiei electrice consumate, precum și investițiile făcute, calculând astfel prețul nou pentru consumatorii finali.

Eliminarea grupurilor de lignit va începe cu preconizare din anul 2022.

Întârzierea acestui plan de tranzitie la surse curate de energie în România, duce la costuri mai mari cu 200 de milioane de euro pe an, sub formă de subvenții din cauza termocentralelor care nu dau randament și au costuri prea mari.

Însă statul poate investi în energie regenerabilă și eficiență energetică, fapt ce ar susține tranziția energetică.

În România se poate reduce treptat utilizarea cărbunelui fără a pune în pericol securitatea energetică.

Conform unui studiu, mai mult de 30.000 de locuri de muncă ar putea să dispară în România, dintre care 10.000 fiind în industrie iar restul afectate indirect.

Județul Gorj va fi cel mai afectat de eliminarea cărbunelui, însă se pot redezvolta alte zone precum turismul, agricultura, industria textilă etc.

Județul Gorj are un potențial imens de dezvoltare, forță de muncă este din plin însă nu prea există investitori. Gorjul ar fi lider pe multe domenii dacă s-ar lua măsurile necesare.

  •  

DISTRIBUIE:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Vremea

Târgu Jiu
câțiva nori
19.2 ° C
19.2 °
19.2 °
36 %
1.1kmh
15 %
joi
19 °
vin
21 °
sâm
20 °
Dum
14 °
lun
14 °

Știri din ziarul Ecoul Gorjului

  •  

Acces restricționat!