20.2 C
Târgu Jiu
• sâmbătă, 24 octombrie 2020
Actualitate Dezvăluiri Povestea lebedelor de pe Jiu: admirate de toată lumea, păsările au sfârșit...

Povestea lebedelor de pe Jiu: admirate de toată lumea, păsările au sfârșit tragic!

Foarte multă lume se intreabă ce s-a întâmplat cu celebra familie de lebede ce putea fi admirată în zona Insuliței de pe Jiu. Povestea este una lungă și cu final trist.

Povestea frumoaselor lebede pentru care această vară s-a dovedit a le fi fatală, a fost dezvăluită de Claudiu Fiu, vicepreședintele Asociației Județene a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi Gorj, la insistențele atâtor oameni care voiau să afle ce s-a întmplat cu grațioasele zburătoare.

„La Târgu Jiu, în zona Insulitei, o familie de lebede a găsit locul ideal de-asi intemeia o familie. Opt generații de pui au fost atent monitorizate de către Ajvps-gorj. Au fost ani si cu șapte boboci si cu patru. Au fost ani când parte din boboci, imediat după ce au invatat sa zboare, au murit electrocutatii in linile de înaltă tensiune care traversează lacul. Lebedele adulte au continuat cu perseverență si nu au cedat, au scos generație după generație.
Am aliniat o serie de fotografii ,o cronologie a faptelor si evenimentelor din vara asta. In perioada sărbătorilor pascale 2020, lebedele au scos șase bobocei. Dupa cateva zile au rămas cinci, acești cinci pui au trecut printr-un moment tragic.”, a precizat Claudiu Fiu, vicepreședintele AJVPS Gorj.

 

Viitura de pe Jiu le-a fost fatală lebedelor

Viitura produsă pe râul Jiu, la sfârșitul lunii iunie, când apele au pus în pericol si chiar au inundat zone întinse din județele Hunedoara si Gorj, au condus la o manevra de stopare a debitului prin golirea barajului de la Târgu Jiu.

„Familia de lebede a rămas practic pe nămol in mijlocul albiei. Nu era o problemă pentru ele, lebedele adulte mai trecusera prin astfel de situații, dar in noapte respectivă ceva inexplicabil le-a făcut să intre pe zona de curgere a Jiului…au fost prinse în spargatoarele de valuri ale barajului si au suferit o serie de traume. Astfel doi pui au murit pe loc si trei au fost răniți grav. Lebedele adulte au deschis aripile si au planat peste zona de impact….Au scăpat…puii nu. Cei trei pui raniti au ajuns în aval cu cca 500 m de baraj si au rămas pe mal. Dintre cei trei doi au murit ulterior, unul in drum spre o clinică de specialitate din Sibiu si unul chiar in bratele noastre. Scena nu poate fi descrisă în cuvinte si nici empatia fata de pui a părinților.”, a mai precizat Claudiu Fiu, vicepreședintele AJVPS Gorj.

„Unul din pui, ultimul, trăiește!”

Ultimul pui a reușit să fie salvat, însă șansele ca el să zboare „au fost frânte” de viitura din iunie.

„Este la Sibiu ingrijit foarte bine are o aripă ruptă și sunt șanse minime să mai poată zbura, însă acolo sunt si alte lebede rănite si se poate inmulti…Este pe mâini bune.”, a mai declarat Claudiu Fiu, vicepreședintele AJVPS Gorj.

”In acest moment, lebedele adulte se află in zona Insulitei, au reconstruit cuibarul si se pare ca pregătesc o nouă generație de pui. Sper sa fie cu noroc. Asta este situatia,o tragedie imensă, o pierdere imensă.”, susține Claudiu Fiu, vicepreședintele AJVPS Gorj.

Acesta își încheie postarea mulțumind tuturor celor care au ajutat și contribuit la salvarea lebedelor, dar subliniază că au fost și persoane importante care „și-au închis telefoanele” tocmai când era nevoie de sprijinul lor.

  •  

DISTRIBUIE:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Vremea

Târgu Jiu
ploaie ușoară
20.2 ° C
20.2 °
20.2 °
41 %
0.4kmh
100 %
sâm
19 °
Dum
16 °
lun
19 °
mar
20 °
mie
19 °

Știri din ziarul Ecoul Gorjului

  •  

Acces restricționat!