15 C
Târgu Jiu
• marți, 29 septembrie 2020
Actualitate Pacienții Covid din Gorj, la cheremul laboratoarelor din țară

Pacienții Covid din Gorj, la cheremul laboratoarelor din țară

Situația bolnavilor de Coronavirus din județul Gorj devine tot mai grea din cauza Laboratorului de Genetică Moleculară, care nu poate procesa, într-un timp util, numărul necesar de teste. Asta și din cauză că laboratorul funcționează cu personal insuficient, în comparație cu volumul de muncă. Prin urmare, reprezentanții DSP se văd nevoiți să ia la rând laboratoarele de stat, din țară, care au acreditare de la Ministerul Sănătății, și să vadă unde pot trimite și ei teste recoltate de la gorjenii suspecți de SARS CoV 2

De exemplu, conform informațiilor postate pe site-ul Spitalului Județean Târgu Jiu, ieri au fost trimise 60 de teste spre procesare la un laborator din alt județ.

„Datorită volumului crescut al numărului de probe și pentru a urgenta primirea rezultatelor, conducerea DSP a luat decizia ca un număr de 60 de probe de la laboratorul Spitalului Județean de Urgență să fie trimise către alte laboratoare pentru testări.”

Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Gorj susțin că a devenit aproape o misiune imposibilă de a găsi disponibilitate la alte laboratore pentru a efectua teste recoltate de la cetățenii județului nostru.

„Este o situație neplăcută de care ne lovim și pe care DSP Gorj trebuie să o rezolve de fiecare dată, pentru că lumea s-a obișnuit să se uite spre noi. Nu întodeauna este problema noastră, sunt cazuri care ar trebui soluționate de Spitalul Județean. Referitor la aceste teste, vă spun că este o situație foarte grea, pur și simplu luăm la rând lista laboratoarelor acreditate de Ministerul Sănătații, sunăm și întrebăm dacă ne pot face și nouă câteva teste. Toate sunt foarte ocupate. Am sunat la Timiș, Mehedinți, Olt, Hunedoara, Vâlcea, nu am găsit nimic liber. Abia ne-au acceptat cei din Pitești, acolo unde am mai trimis și cu alte ocazii, dar și ei ne-au spus acum că ne pot face cel mult 60 de teste.”, a declarat Narcis Stoian, directorul DSP Gorj.

Refuzați de laboratoarele private

O variantă mult mai simplă ar fi ca unele teste, recoltate de la gorjeni să fie procesate în laboratoarele private din județul nostru. Din păcate, acestea i-au refuzat pe șefii instituțiilor abilitate, pe motiv că prețul oferit de stat este mult mai mic decât cel perceput de ei, pacienților. Mai exact, statul le deconta aproximativ 200 de lei pentru un test Covid-19, în timp ce, laboratoarele private, care au speculat piața, au început să perceapă sume aproapre duble pentru un astfel de test. În plus, banii de la cetățeni se primesc pe loc, iar de la stat decontare vine mult mai târziu. Prin urmare, laboratoarele private „se declară ocupate” de fiecare dată când sistemul de stat le cere ajutorul. S-a ajuns la această situație și pentru că majoritatea țărilor în care românii pleacă în vacanță, au început să le solicite turiștilor teste care să dovedească faptul că nu sunt infectați cu temutul Coronavirus.

  •  

DISTRIBUIE:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Vremea

Târgu Jiu
ploaie ușoară
15 ° C
15 °
15 °
85 %
0.8kmh
100 %
mar
21 °
mie
20 °
joi
15 °
vin
20 °
sâm
15 °

Știri din ziarul Ecoul Gorjului

  •  

Acces restricționat!