9.6 C
Târgu Jiu
• miercuri, 30 septembrie 2020
Actualitate Pacienți vindecați de Covid-19, stigmatizați de prieteni și societate: Le e teamă...

Pacienți vindecați de Covid-19, stigmatizați de prieteni și societate: Le e teamă că mai am virusul

Vindecaţi de COVID, dar paria societăţii. Sute de pacienţi infectaţi cu noul virus au învins boala, insa nu şi prejudecăţile. Se lovesc de temerile prietenilor, de suspiciunea angajatorilor şi de discriminarea clinicilor şi spitalelor care nu-i tratează de alte afecţiuni. Pe lângă alte sechele, teama şi respingerea celor din jur lasă urme adânci

Pacient stigmatizat: Prietenii sunt destul de sceptici, adică nu toţi au vrut să ne întâlnim. Le e teamă ca nu cumva să mai am virusul acesta şi să îi îmbolnăvesc şi pe ei.

Pacient stigmatizat: Probabil şi lor le era teamă şi au preferat să mai stau o perioadă acasă, decât să vin mai devreme la muncă şi să rişte cumva să se îmbolnăvească şi ei, chiar dacă eram negativă.

Adrian Marinescu, medic infecţionist Matei Balş: Persoana respectivă va respecta aceleaşi reguli de prevenţie pe care trebuie să le respectăm noi toţi, fără să fie nevoie să facă un alt test, practic, perioada de infecţie activă a trecut.

Deseori, empatia este înlocuită de teoriile conspiraţiei. Iar cel care a trecut prin boală este văzut ca un manipulator şi mincinos de către cei care nu cred în existenţa Sars-Cov-2. Andrei a fost declarat vindecat pe 21 aprilie, după două teste negative. Nu toată lumea a fost însă bucuroasă şi a fost nevoit să îşi închidă conturile de socializare.

Reporter: Dar ce îţi spuneau?
PacientCă am fost plătit, că e o escrocherie, că e o şarlatanie, că este o propagandă politică.

În cazul unui pacient cu boli asociate, teama generalizată a avut efecte dramatice. Deşi a trecut aproape o lună de la diagnostic, i s-a cerut un nou test negativ pentru a fi primit să facă nişte analize de care îi depinde viaţa. Mai are de aşteptat încă o săptămână până va putea să repete testul.

Pacient stigmatizat: Trebuie să fac anumite controale, iar din partea clinicilor private, ca să pot să fac acele controale, mi s-a cerut un al doilea test, pe care să îl duc şi din care să reiasă că sunt negativat. Dacă nu iese negativ, repet testul până a ieşit unul negativ.

Specialiştii, însă, ne liniştesc: nu avem de ce să ne temem.

Pe lângă cheltuieli suplimentare, întârzierea tratamentelor şi agravarea unor afecţiuni, un pacient vindecat mai are de înfruntat şi traumele emoţionale.

Important este să ne gândim că putem ajunge oricând de cealaltă parte a baricadei.

Sursa: observatornews.ro

  •  

DISTRIBUIE:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Vremea

Târgu Jiu
cer senin
9.6 ° C
9.6 °
9.6 °
75 %
2.2kmh
8 %
mie
19 °
joi
18 °
vin
23 °
sâm
25 °
Dum
27 °

Știri din ziarul Ecoul Gorjului

  •  

Acces restricționat!