12.6 C
Târgu Jiu
• vineri, 2 octombrie 2020
Actualitate Merele din import ar deveni istorie dacă Stațiunea Pomicolă din Târgu Jiu...

Merele din import ar deveni istorie dacă Stațiunea Pomicolă din Târgu Jiu ar primi ajutor

Producție mare de mere în Gorj dar insuficientă pentru a acoperi cererea pieței. La Stațiunea Pomicolă din Târgu Jiu pomii sunt încărcați, conducerea afirmând că guvernanți ar vrea ar putea asigura populației fructe de calitate fără a mai fi nevoie să apelăm la export.

An bun pentru producția de fructe la Stațiunea Pomicolă din Târgu Jiu. Specialiștii susțin că pe hectar se vor cultiva și 40 de tone de fructe.

„Producția de mere este foarte bună în acest an, comparativ cu anii trecuți. A fost un an de periodicitate în plantațiile noastre în scop experimental. Avem o cultură cu soiuri rezistentă la boli, care se pretează la culturi ecologice, cu un număr redus de tratamente, cu aspect comercial deci pot atrage atenția consumatorului. Prin această plantație vrem să demonstrăm că și în județul Gorj plantațiile super intensive, în sistem irigat prin picurare, dau rezultate foarte bune. În acest an producția este de la 30- la 40 tone pe hectare, e vorba de fructe pentru piață și rezultă și un procent de 10-15 % pentru industrializare”, a declarat Ion Călinoiu, directorul Stațiunii Pomicole Târgu Jiu.

Mere ca din import
Din păcate situația de la Stațiunea Pomicolă din Târgu Jiu rămâne critică. Cu un număr redus de personal și cu datorii la stat, conducerea spune că este extrem de greu să mărească plantațiile. „Ne confruntăm cu greutăți financiare în urma aplicării legii 277 dar și a neaplicării legii reorganizării, ne lipsește o suprafață mare prin care să asigurăm necesarul de fructe la nivelul județului Gorj. Unele soiuri sunt omologate, redix-ul, la golden și rubinola au dat rezultate constant și se pretează în zona de cultură a județului Gorj. Merele, pentru că sunt un soi de toamnă, pot fi ținute corespunzător, în depozite, pe timpul iernii. Dacă avem depozite cu temperatura controlată le putem duce până în luna mai, deci am putea să fim și noi la nivelul celor importate de afară, dacă am avea condiții. Spațiile de depozitare au fost abandonate și nu le putem păstra în pivniță sau beciuri”, a mai transmis conducerea Stațiunii Pomicole.

  •  

DISTRIBUIE:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Vremea

Târgu Jiu
cer fragmentat
12.6 ° C
12.6 °
12.6 °
77 %
0.7kmh
76 %
joi
13 °
vin
21 °
sâm
25 °
Dum
27 °
lun
25 °

Știri din ziarul Ecoul Gorjului

  •  

Acces restricționat!