8.1 C
Târgu Jiu
• marți, 20 octombrie 2020
Actualitate Dezvăluiri ÎN EXCLUSIVITATE: Medicul Elena Vlad declară adevărul din SJU Gorj!

ÎN EXCLUSIVITATE: Medicul Elena Vlad declară adevărul din SJU Gorj!

Medicul Elena Vlad declară ÎN EXCLUSIVITATE adevărul din Spitalul Județean de Urgență (SJU) Gorj

Medicul pneumolog Elena Vlad, actual director medical al Spitalului Județean de Urgență din Târgu Jiu, a prezentat în exclusivitate pentru Ecoul Gorjului, starea reală de la nivelul unității spitalicești. Aceasta ne-a povestit atât despre situația pacienților suspecți sau confirmați cu coronavirus, despre medicamentele și echipamentele de protecție ale medicilor, dacă acestea sunt suficiente, despre laboratorul genetic dacă este sau nu funcțional, cât și detalii despre propria sa carieră.

Prima întrebare adresată de jurnaliștii Ecoul Gorjului medicului Elena Vlad, a fost cu privire la noua funcție obținută pe o perioadă de timp temporară: Sunteți numită Director Medical! Ce atribuții aveți conform fișei postului?

Dr. Elena Vlad: „Fișa postului este coordonarea întregii activităti medicale a spitalului, asta sintetizând, dar sunt multiple sarcini, răspund de aprovizionare, de buna desfășurare, de prevenirea imfecțiilor nosocomiale, răspund de tot ce înseamnă un spital pentru că spitalul este în definitiv activitate medicală. De ce nu răspund eu? Nu răspund de achiziții, nu răspund de coordonarea muncitorilor din curte, de coordonarea personalului TESA. În rest tot ceea ce înseamnă activitate medicală este în subordinea mea!”

Reporter: Vă este greu cu noile responsabilități?

Dr. Elena Vlad: „Am mai avut funcții de conducere, am fost director medical la Spitalul de Pneumofiziologie Dobrița și la Spitalul din Târgu Cărbunești, nu este o noutate. Noutatea este dimensiunea acestui spital, care este cel mai mare din județ și perioada specifică și de contextul epidemiologic în care sunt, aceste pandemii adaugă altfel de atribuții, e altceva față de coordonarea activității medicale în mod normal.
Plus că această numire a mea pe termen limitat când cineva este în incapacitate temporară de muncă este iar altceva față de numirile celelalte, pentru că atunci când ai un mandat limitat, atitudinea nu poate fi foarte concretă, când conduci niște oameni trebuie să fii la o limită de autoritate, bunăvoință, iertare, răbdare, ori te gândești: Măi, cât stau eu în funcție? Stau numai atât. Pot să fiu foarte autoritară? Aici nu mi-am răspuns încă la aceasta întrebare”

De asemenea, Elena Vlad ne-a spus câteva cuvinte și despre colegii din conducerea spitalului, pe care i-a cunoscut zilele trecute.

Dr. Elena Vlad: „Prima zi nu a fost foarte dificilă, în contextul în care eu mi-am cunoscut echipa de lângă mine și părerea mea despre dânșii este că sunt comunicativi, pot să colaboreze”

Reporter: Se vehiculează că pacienții infectați și testați cu Covid-19 asimptomatici sunt trimiși direct către Spitalul din Târgu Cărbunești și nu sunt internați în secția de boli infecțioase din Târgu Jiu.

Dr. Elena Vlad: „Spitalizarea pacienților confirmați cu Covid-19 în acest județ are două locații: secția de boli infecțioase a Spitalului Județean de Urgență Târgu Jiu și locația Spitalul Târgu Cărbunești, în întregimea lui. În județul Gorj, suspecții sunt peste tot, dar imediat ce îi confirmăm îi trimitem în aceste două locații. Problema este că suspecții sunt la fel de contagioși ca și confirmații. Dacă la confirmați știi despre ce e vorba și te protejezi, la suspecți nu știi despre ce e vorba, iar greșelile și pericolul mare de infectare sunt la suspecți”

Reporter: Care este capacitatea la ora actuală a secției de boli infecțioase din cadrul SJU Târgu Jiu?

Dr. Elena Vlad: „Este 100% din capacitatea de cazare, sunt 19 paturi și 19 internați. Doamna Doctor Manea spunea aseară, telefonic vorbind cu dânsa, că mai așteaptă două teste negative. Acești pacienți nu pot fi externați decât la două teste negative pentru Covid-19 și dacă îi vin testele negative vor fi externați. Dacă vine suplimentar ceva de internat se ia legătura cu Spitalul Târgu Cărbunești și se reorganizează trimiterea pacienților, astfel încât să rămână ceva liber și la secția de boli infecțioase Târgu Jiu pentru o eventuală urgență”

Reporter: Ce se va întâmpla dacă se va ocupa și secția de boli infecțioase și Spitalul Târgu Cărbunești?

Dr. Elena Vlad: „Eu sper să nu se întâmple asta. Într-un astfel de scenariu intră ca suport toate spitalele, eu sper să nu se depășească, decizia va fi la nivel de Comitet Situații de Urgență Județean, acest comitet va decide dacă spitalele în cauză vor mai primi acești pacienți sau vor fi transferați spre alte spitale din Vâlcea, Pitești, unde nu sunt atâtea locuri ocupate”

Reporter: Care este traseul pacientului cu simptome respiratorii?

Dr. Elena Vlad: „Noi am primit ordine ca în pandemie, în fața unei pneumonii, febre, insuficiențe respiratorii, trebuie să te gândești că toți sunt cu Covid-19 și să îți iei precauțiunile universale. La Spitalul Județean de Urgență din Târgu Jiu sunt organizate corturi de triaj, astfel încât toti pacienții după ce răspund la chestionarul privind ancheta epidemiologică de călătorie în zone cu răspândire masivă a acestei infecții și contactul eventual cu o persoană dintr-o astfel de zonă, este întrebat pacientul și de simptomatologie. Simptomatologia respiratorie care înseamnă tusă, febră și lipsă de aer, rămâne la cort până când personalul își ia măsurile universale de precauție privind echipamentul de protecție și, ulterior este introdus pe circuite special amenajate în spital pentru examinări paraclinice. În condițiile în care se adună un anumit număr de date clinice despre pacient, care ridică gradul de risc că el ar fi Covid, se internează în zona de suspect Covid. Acolo se continuă examinările, și, dacă se confirmă este externat spre sectorul Covid.
La nivelul Spitalul Județean de Urgență Târgu Jiu s-au deschis trei circuite de suspecți Covid, atât la Spitalul 700, Spitalul Tudor Vladimirescu, cât și Spitalul de sub Pasarelă. Problema este că această boală este atât de necunoscută și totuși atât de polimorfă. Există și simptomatologii digestive care te induc complet în eroare. Important este ca toată lumea medicală să știe cât mai multe despre această boala”

Reporter: Au fost luate măsuri de prevenire a extinderii și răspândirii infecțiilor cu Covid-19?

Dr. Elena Vlad: „Noi am luat măsuri de prevenire a extinderii a acestei infecții, chiar dacă nu știm cu cine luptăm și cum luptăm, pentru că nu avem o evaluare câți sunt infectați sau cine este infectat. Te lupți legat la ochi, de ieri s-a luat decizia să se sisteze toate internările în ginecologie, se vor orienta către alte spitale dat fiind faptul că ginecologia din cadrul Spitalului Târgu Cărbunești a picat și ea pentru că e ginecologie Covid, avem ginecologia de la Sadu, Dr. Dițescu care sprijină, pentru că gravidele care au rămas internate în ginecologie vor fi gradual externate după testare și după ce s-au îndeplinit toate criteriile de externare, astfel încât când terminăm testarea personalului și avem rezultatele, să avem și secția golită complet, să facem o dezinfecție totală, o zi sau două a secției de ginecologie și repornirea ei să fie în condiții depline de siguranță”

Reporter: Există echipament necesar și suficient de protecție împotriva coronavirusului?

Dr. Elena Vlad: „Ieri, la prima ședință de Comitet Director la care am participat, a fost invitat și domnul farmacist șef, care la această întrebare a zis că există echipamente de protecție suficiente, există în derulare contracte de achiziționare, n-are nicio problemă cu derularea acestor contracte și există și medicamente suficiente. Eu sunt de o zi și acesta este răspunsul care mi s-a dat de către farmacistul șef”

Reporter: Care este dotarea Spitalului cu privire la Covid-19?

Dr. Elena Vlad: „Este vorba despre laboratorul de genetică care este donat de grupul de oameni de afaceri din Gorj și le mulțumesc în numele spitalului pe această cale. Un laborator foarte scump și foarte benefic pentru sănătatea gorjeană. Acest laborator este în curs de acreditare, au fost multe discuții în jurul funcționării acestuia, pentru că a avut câteva rezultate nonconforme comparativ cu rezultatele care s-au efectuat la alte laboratoare acreditate, dar trebuie să înțelegem că lucrul ăsta e normal pentru început.
S-a decis ieri la propunerea doamnei doctor Gregorian, șefa acestui laborator, nominal ca două doctorițe să plece la specializare, astfel încât să avem doctori acolo care să semneze, să lucreze probele și să controleze întreaga activitate și calitate a desfășurării”

Reporter: Ați fost instruită cu privire la procedurile speciale Covid-19?

Dr. Elena Vlad: „Eu sunt un medic pneumolog, nu am fost instruită de nimeni, am citit pe site-uri, am comunicat cu colegi, experiență și date multe am obținut din rețeaua de solidaritate, unde am fost introdusă de o prietenă. Acolo pot să spun că am câstigat multe informații despre Covid”

Reporter: A apărut în presă faptul că ați fost sancționată pentru trei constatări de către Corpul de Control. Erau în atribuțiile dvs. aceste lucruri?

Dr. Elena Vlad: „Sancțiunile sunt contestate în instanță de către mine, este un proces care nu s-a terminat. Din punctul meu de vedere sunt absolut aberante pentru că cele trei sancțiuni au fost date stupid, deoarece în momentul în care mi s-a adus la cunoștință „Haideți aici că vă sancționăm!”, era scrisă sancțiunea mea și am fost întrebată: „Contestați?”, și eu am spus „Da, contest!”, și atunci a spus organul de control: „Eh, foarte bine, taie asta și dă-i trei”. Da, trei sancțiuni pentru o singură faptă, într-un singur control este ilegal. Legea spune că pentru un control și o faptă nu se scrie decât un singur proces verbal. Despre procesele verbale, unul a fost dat pentru că nu s-a respectat dezinfecția. La momentul controlului, aparatul de bronhoscopie nu beneficia de spălare cu apă sterila, apa sterilă era cărată cu bidoanele de la urologie, așa se făcea și la endoscopia digestivă. Noi n-am avut create astfel de chestii, cei care creează protocoalele de dezinfecție a tuturor spațiilor, endoscoapelor în spitale este serviciul SPIAAM. Faptul că eu n-aveam apă sterilă, să spui că eu ca doctor sunt vinovată, este aiurea, a doua vină a fost purtarea echipamentelor de protecție. Cea care nu purta echipament de protecție corespunzător era asistenta care a vrut să protesteze în felul ăsta, că noi în bronhoscopie nu am avut niciodată asigurate măștile cu filtrul, există și constatarea ITM Gorj, pe care eu l-am solicitat, a constatat că este adevărat, și eu am procesul verbal prin care conducerea a fost amendată pentru neasigurarea echipamentului de protecție în bronhoscopie. Deci asistenta a dorit să arate conducerii ministerului că ea nu are echipament de protecție și nu era echipată în momentul controlului decât cu un halat. Eu știam că vine controlul și i-am spus: „Te rog frumos să te echipezi!”, și ea a zis: „Nu, ca să știe și ei despre ce se întâmplă!”, adică, să le arătăm adevărul. Nu a fost sancționată ea, am fost sancționată eu că eu trebuia să o bat și să-i spun „pune-ți echipamentul”. Într-adevăr, eu ca medic, răspund și de activitatea asistentului.
A treia sancțiune s-a dat pentru neraportarea infecției nosocomiale, inițial au respectat legea și au făcut o singură sancțiune. Pe urmă când m-au văzut tare în gură „Ia să-ți dăm noi trei!”. Și le-au separat pe fiecare.
Infecțiile nosocomiale din activitatea de bronhoscopie sunt foarte greu de stabilit, pentru că acel microb din foaia de observație nu avea relevanță cu evoluția clinică a pacientului. Adică, din foaia mea de observație, pacientul era externat bine, afebril, e la domiciliu, s-a vindecat, nu a avut nicio prezentare ulterioară pentru acel super microb descris în foaie ca și luat din spital.
Bineînțeles că nu m-a ascultat nimeni când am spus: „Domnule, dar nu că nu e al pacientului!”
Doamna desemnată de la minister să controleze pneumologia, nu a semnat aceste procese verbale, dânsa a înțeles ce am spus eu. Au dat amenzi, au fost foarte multe amenzi aplicate atunci, și eu am fost printre cei amendați!”

Reporter: Cunoaștem că aveți o carieră ireproșabilă! V-ați asumat public faptul că ați făcut acea mențiune în fișa medicală! Considerați că v-ați încălcat jurământul lui Hippocrate?

Dr. Elena Vlad: „Eu am văzut pacienta respectivă de 4 ori, deci nu exista să fi refuzat pacienta, chiar și consultul apărut în presă are diagnostic și recomandări, era un caz de gripă, acum la această pandemie spuneți-mi în protocolul acestei pandemii care este tot o boală legată de gripă, unde este bronhoscopia? Nicăieri! Problema este că atunci eu am avut colegi care nu înțelegeau nici ce este cu gripa dar sa mai înțeleagă și care este bronhoscopia și rolul ei, care este aportul care-l aduce pacientului într-o astfel de boală, nu mai vorbim de pericolul contagios pentru personal.
Acum ne îmbrăcăm în combinezon când ne apropiem, cum era să facem bronhoscopie unei paciente care era în stare gravă, pentru ce? Că nu descopeream cancerul să facem ce cu bronhoscopia? Fără echipament de protecție și cu o asistentă care era gravidă în luna a 9-a, faptul că eu am scris în foaie așa ceva mi se părea ireal că trăiesc într-un spital în care toată lumea care știe că nu am cu cine lucra și lucrez cu o asistentă gravidă, toată lumea o ține talanga, deși nimeni nu are competența de bronhoscopie și nu poate să vorbească nimeni peste specialitatea mea, toată lumea o ține talanga cu bronhoscopia , păi dacă nu vă pricepeți pentru că nu aveți specialitate, nu puteți nici să o indicați, nici să mă contraziceți. Din punctul meu de vedere, nu am făcut absolut niciun rău pacientei, eu am fost pusă în situația de a mă apăra, dacă atunci nu mă apăram așa nu știu cât se alegea de cariera mea și eu am luptat să pun bronhoscopul în funcțiune, adică la venirea mea în acest spital, bronhoscopul era ieșit din garanție fără să funcționeze un minut.
Pe nimeni nu a interesat că a achiziționat un aparat și trebuie să îl pună în funcțiune și atunci am zis hai sa-l pun în funcțiune cu ajutorul nimănui, decât din sponsorizări. Am mers la audienta la domnul David care a sponsorizat tot ce mai trebuia: aspirator, monitor de funcții vitale, amplificator de imagine, calc, mobilier, tot ce este în laboratorul de bronhoscopie. Doamna asistentă a fost de acord cu mine să meargă sa își facă specializarea pe bani proprii la București pentru că spitalul a spus din nou ca nu are bani și că nu o sprijină. Eu i-am spus că voi lucra și voi putea să îi obțin sporul de muncă în condiții periculoase. Ca să obții sporul ăsta în condiții de muncă trebuie să organizezi laborator și să beneficieze toată lumea care lucrează acolo de condițiile legii. Dacă nu s-a organizat, nu am putut să beneficiem de salariul aferent muncii noastre.
Este același lucru care se întâmplă acum cu laboratorul de genetică, ieri în prima ședință de comitet director, dna dr. Gregorian revine cu o cerere și zice vă rog să dați sporul la maxim de infecțioase celor care lucrează în laboratorul de genetică, un lucru pe care eu ca director medical l-am susținut, am spus dle manager trebuie să dăm sporul la maxim pentru că în felul ăsta creăm o motivație ca personalul să vină să lucreze acolo, să nu zicem tot timpul că nu avem cu cine lucra pentru că toată lumea fuge de această muncă grea. Dl manager care știa cred despre această cerere care s-a făcut de acum 2 luni, spune că nu putem să plătim acești oameni, pentru că noi nu existăm ca și laborator acreditat. Mi s-a părut că sunt tot în faza în care am fost cu bronhoscopul. Adică munca există, și nu putem să plătim niște oameni care fac munca numai din cauză că nu avem hârtii, discuția a rămas în coadă de pește, l-am rugat să rămână referatul pentru agendă. Vom relua discuția la prima ședință, eu fiind hotărâtă să mă lupt pentru asta, numai că de data asta sunt la butoane”

Reporter: În calitate de medic de specialitate, ce ne puteți spune despre sechelele medicale care vor rămâne asupra pacienților infectați cu Covid-19?

Dr. Elena Vlad: „În special la pacienții care sunt ieșiți din terapie intensivă, deci cei care supraviețuiesc terapiei intensive, pacienții care fac forme de boală pulmonară bilaterală severă se pare că sunt afectate pneumocitele. În condițiile în care și pneumocitele, și se scoate din funcție o mare parte din plămân, sunt pacienți care rămân cu sechele, însă are forme și în care pacienții au rămas dependenți de oxigen, toți care ies din reanimare în străinătate beneficiază de reabilitare respiratorie, psihică, cardiacă, motorie, de ce? Boala merge cu foarte mari dureri musculare pentru ca miozita care afectează atât mușchii scheletici cât și mușchii miocardici, și această recuperare trebuie să se reia pentru ca ei să se poată deplasa și să se îngrijească singuri. Sunt descrise evoluții ale acestei boli în care oamenii spun după 5 -10 zile de stat la pat abia am reușit să mă deplasez pe picioarele mele la baie, deci reabilitările sunt multe după la externarea din ATI. Să sperăm că și noi suntem în stare să facem, deși sistemul sanitar medical românesc este deficitar la nivel de reabilitare.
Pacientul poate să trăiască legat de aparatul de oxigen de la 25 în sus, dar această modificare de numai 25% din capacitatea pulmonară dă în timp o hipertensiune pulmonară majoră care decompensează inima dreaptă, deci acești pacienți cu insuficiență respiratorie dependenți de aparat de oxigen au un prognostic scăzut, pentru că orice fibrozare a plămânului în timp decompensează inima și nu mai ai ce să-i faci”

  •  

DISTRIBUIE:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Vremea

Târgu Jiu
cer senin
8.1 ° C
8.1 °
8.1 °
64 %
1.5kmh
0 %
mar
10 °
mie
16 °
joi
20 °
vin
21 °
sâm
18 °

Știri din ziarul Ecoul Gorjului

  •  

Acces restricționat!