7.9 C
Târgu Jiu
• joi, 22 octombrie 2020
Actualitate EXCLUSIVITATE: Interviu cu directorul medical al Spitalului Județean de Urgență Târgu Jiu

EXCLUSIVITATE: Interviu cu directorul medical al Spitalului Județean de Urgență Târgu Jiu

Elena Vlad, medic primar pneumolog, a fost numită, în urmă cu doar câteva zile, în funcția de director medical al Spitalului Județean de Urgență Târgu Jiu. Aceasta a acordat un interviu în exclusivitate pentru Ecoul Gorjului, în care a prezentat primele măsuri luate și care sunt problemele stringente ale unității medicale.

Reporter: Pentru ce perioadă ați fost numită în funcția de director medical al Spitalului Județean de Urgență Târgu Jiu?
Elena Vlad: Numirea este până la încetarea incapacității temporare de muncă a doamnei doctor Coleașă Simona. Nu pot să cunosc termenul. Asta depinde de doamna doctor și de starea dumneaei de sănătate, ceea ce este valabil pentru tot Comitetul Director, care trebuie să se întoarcă în activitate.

Rep.: Ce va determinat să acceptați propunerea?
E.V.: Situația în sine, care este dramatică, și faptul că mi s-a cerut ajutorul ca specialist și niciodată nu am spus nu unui om care mi-a cerut ajutorul, chiar dacă acel om a fost directorul Direcției de Sănătate Publică Gorj pe care nu-l cunosc foarte bine.

Rep.: Care este situația și care au fost primele problemele de care v-ați ocupat la începutul activității în această funcție?
E.V.: Ne-am ocupat chiar de la începutul activității de situația de la Secția Ginecologie. Am fost în continuare fără personal TESA și a fost foarte dificil cui graficele de lucru, pentru că sunt mulți asistenți care sunt cu delegații și detașări în alte secții, care nu au mai fost semnate de la 1 mai și sunt niște sincope semnalizate peste tot și a trebuit să dăm telefoane, pentru că nu ne-am putut baza pe personalul administrativ care ar fi trebuit să înregistreze dispozițiile. În afară de faptul că am încercat să asigurăm continuitate, deși dispozițiile vor fi date ulterior, ne-am ocupat de stabilirea luptei pentru limitarea infecției cu COVID-19 la Secția de Ginecologie și am decis să testăm tot personalul medical al secțiilor de ginecologie, neonatologie și personalul din secția ATI I, care a venit în contact în zilele de 1 și 2 mai cu pacienta diagnosticată pozitiv cu COVID-19. Această investigare se face la laboratorul de genetică propriu al spitalului, folosindu-ne de kit-urile de testare pe care spitalul le are prin donație. Este vorba de un număr de 80-100 de salariați, care a fost testat în zilele de weekend. Este o mare diferență dintre politica de testare și regulile stabilite de statul român și politica de testare a personalului medical propriu, care depinde de decizia fiecărui spital, în funcție de resursele fiecărui spital și județ. Nu ne referim la teste pentru pacienți, ci la testarea personalului medical asimptomatic, care nu este cuprins în norme, pentru că se consideră că atâta timp cât a purtat echipamentul de protecție și este asimptomatic, legea spune că riscul este foarte mic și nu intră în normele de testare legale care se decontează de statul român, dar s-a permis stabilirea de către fiecare autoritate locală și de fiecare spital a unei politici proprii de testare, în funcție de resursele financiare disponibile la fiecare spital. Comitetul Director a decis să facă o testare pe resurse proprii și pe laborator propriu. Aceste testări nu vor fi dublate de altele în sistemul național de testare.

Rep.: Sunt persoane care sunt suspecte?
E.V.: Din știința mea, un singur cadru medical de la Secția de ginecologie este simptomatic și se află la domiciliu.

Rep.: A intrat în contact cu pacienta care a fost diagnosticată pozitiv?
E.V.: Pacienta a avut două internări la ginecologie, în perioada 26-28 aprilie, apoi s-a întors în data de 1 mai și a suferit o operație de cezariană. A fost diagnosticată ca suspect în data de 5 mai, după care confirmată în data de 7 mai și transferată la Cărbunești. În toată această perioadă a venit în contact cu aproape tot personalul Secției ginecologie, cu tot personalul Secției neonatologie și cu personalul Secției Terapie Intensivă I, în data de 1 și 2 mai când a fost tratată acolo. Deocamdată, internările în Secția de ginecologie au fost anulate și toate gravidele și femeile au fost orientate către celelalte secții de ginecologie din județ. Sperăm să externăm gradual toți pacienții și să avem marți sau miercuri rezultatele la testarea care se efectuează. Se va face o dezinfecție generală a secției de ginecologie.

Rep.: Care este starea pacienților internați cu COVID-19.
E.V.: Starea generală este bună. Au forme ușoare și medii.

Rep.: Care este situația de la laboratorul de genetică și care este principala problemă în privința acreditării?
E.V.: Doamna doctor Gregorian a propus în scris ca doi doctori să plece la specializare, astfel încât acest laborator să-și câștige statutul separat de laborator acreditat, care să nu mai fie legat de laboratorul de analize medicale generale. Sunt mai multe probleme de rezolvat, inclusiv problema personalului medical mediu. Eu sper că dacă încercăm să aprobăm în Comitetul Director acordarea sporului la maxim pentru muncă în condiții periculoase, așa cum merită cei care lucrează în laboratorul respectiv, acel loc de muncă să devină atractiv pentru mult mai multe persoane.

Rep.: Cât durează cursurile de specializare?
E.V.: Deocamdată, domnul manager a spus că va apela la sprijinul domnului prefect, astfel încât activitatea să se desfășoare la Târgu Jiu, sub îndrumarea unui cadru care să vină la Craiova. Este mai ușor să înveți la Târgu Jiu sub îndrumarea cuiva, în condițiile în care la Craiova personalul nu ar fi fost implicat direct în procesul de producție. Vom încerca să nu întrerupem activitatea laboratorului prin desfășurarea cursurilor de specializare la Târgu Jiu. Dacă doamna doctor de la Craiova va lucra aici ca și îndrumător timp de două săptămâni, va urma susținerea examenului și obținerea diplomei de absolvire și pregătire a personalului în laboratorul de genetică.

Rep.: În momentul de față, laboratorul nu poate să fie acreditat din cauza lipsei personalului calificat?
E.V.: Este un motiv important. Nu există laborator fără doctori. Există personal de genul biologilor și chimiștilor în laborator, dat conducătorul și auditul intern și extern de calitate trebuie asigurate de medici de laborator. Nu avem acest personal. Sper ca doamnele doctor care au fost nominalizate să fie de acord și să se reușească.

  •  

DISTRIBUIE:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Vremea

Târgu Jiu
cer acoperit de nori
7.9 ° C
7.9 °
7.9 °
60 %
0.7kmh
91 %
joi
19 °
vin
21 °
sâm
19 °
Dum
18 °
lun
12 °

Știri din ziarul Ecoul Gorjului

  •  

Acces restricționat!