7.9 C
Târgu Jiu
• joi, 22 octombrie 2020
Actualitate Cum omoară pandemia de COVID bolnavii cronici neinfectaţi. Rata internărilor s-a prăbuşit...

Cum omoară pandemia de COVID bolnavii cronici neinfectaţi. Rata internărilor s-a prăbuşit în aprilie

Alarmanta situaţie este sesizată de Observatorul Român de Sănătate, care a elaborat raportul intitulat „Impactul pandemiei COVID-19 asupra accesului bolnavilor cronici la servicii medicale în România”.

Scăderea s-a mai redus în intervalul iunie – august 2020, dar rata internărilor rămâne la jumătate față de anul precedent.

Printre cele mai afectate unităţi publice se numără Institutul Matei Balș (spital COVID fază I) și Spitalul Colentina (spital suport COVID).

Aici numărul internărilor în perioada martie – august 2020 a fost cu 90% mai mic față de perioada similară a anului anterior.

Scăderea internărilor bolnavilor cronici, mai severă la stat decât la privat

Conform studiului, spitalele non-COVID înregistrează, și ele, reduceri mari ale activității: 35% până la 79% la Institutul Clinic Fundeni, unde a scăzut semnificativ numărul de intervenții chirurgicale pentru pacienții oncologici.

Reducerile consemnate sunt între 21% și 68% la Spitalul Județean de Urgență Cluj și între 56% și 79% la Spitalul Județean de Urgență Iași, indică sursa citată, conform căreia reducerea spitalizărilor în spitalele publice non-COVID este mai severă decât în spitalele private.

Analiza situaţiei pe patologii grave relevă dramatismul crizei sanitare: scăderi majore s-au înregistrat la internarea bolnavilor cu HIV/SIDA (80%), cu diabet (67%), cu scleroză multiplă (57%), cu tuberculoză (50%) şi cu afecţiuni oncologice (46%). 

Pacienţii din primele trei categorii de afecţiuni au indicat, în proporţii de o treime până la trei sferturi, că pandemia dus la o scădere a calităţii serviciilor medicale.

Degradarea calităţii prestaţiilor medicale pentru bolnavii cronici se va repercuta asupra stării de sănătate a acestora şi va creşte presiunea asupra unui sistem medical deja suprasolicitat, avertizează Observatorul Român de Sănătate, al cărui studiu poate fi consultat integral aici.

Numărul internărilor la nivel național s-a prăbușit dramatic începând cu aprilie 2020, când s-au înregistrat cu 70% mai puține spitalizări decât în perioada similară a anului anterior. Scăderea s-a mai redus în perioada iunie – august 2020, dar rămâne înjumătățită față de anul precedent.

  •  

DISTRIBUIE:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Vremea

Târgu Jiu
cer acoperit de nori
7.9 ° C
7.9 °
7.9 °
60 %
0.7kmh
91 %
joi
19 °
vin
21 °
sâm
19 °
Dum
18 °
lun
12 °

Știri din ziarul Ecoul Gorjului

  •  

Acces restricționat!