8.3 C
Târgu Jiu
• joi, 22 octombrie 2020
Actualitate Cum îşi pot părinţii sprijini copiii în timpul pandemiei de COVID-19

Cum îşi pot părinţii sprijini copiii în timpul pandemiei de COVID-19

Un studiu UNICEF arată că 99% dintre copiii din întreaga lume resimt efectele pandemiei de coronavirus. Dacă părinţii nu sunt atenţi şi nu adoptă măsuri, anxietatea, stresul și incertitudinile vor afecta puternic copiii de toate vârstele.
În mod obişnuit, copiii au mecanisme proprii prin care fac față acestor emoții, însă, în această perioadă, şcolile, locurile de joacă, parcurile sunt închise, iar ei trebuie să stea departe de prieteni. Copiii au nevoie să se simtă înţeleşi, iubiţi şi sprijiniţi mai mult ca oricând.
Iată câteva sfaturi cu ajutorul cărora puteţi trece mai uşor alături de copiii voştri peste această perioadă dificilă:

  1. Discutaţi cu copiii despre ce au auzit ei şi ce au înţeles depre COVID

În mediul online, unde copiii petrec majoritatea timpului, circulă multe zvonuri despre efectele coronavirus. Întrebaţi copilul ce a auzit el şi ce înţeles. Răspundeţi cât mai obiectiv la întrebările lui, iar dacă nu ştiţi răspunsul, consultaţi întotdeauna site-uri de încredere sau site-urile oficiale ale instituţiilor responsabile, nu îi oferiţi informaţii nereale sau care să îi inducă o stare de panică.

2. Fiţi calmi şi luaţi iniţiativa!

Părinţii trebuie să discute cu copiii despre boala provocată de coronavirus şi despre rolul important pe care îl au copiii asupra propriei sănătăţii. În această perioadă îi puteţi încuraja să spună dacă nu se simt bine sau dacă au temeri pe care părinţii le pot înlătura şi îi puteţi linişti, explicându-le că boala provocată de COVID-19 este în cele mai multe cazuri asimptomatică în rândul copiilor şi tinerilor.

3. Supravegheați-vă propriul comportament

Cu toţii suntem îngrijoraţi în aceste vremuri tulburi, iar copiii sunt cei mai buni receptori ai stării noastre emoţionale. Trebuie să vă gestionaţi anxietatea când sunteţi singuri, fără a transmite angoasele voastre şi copiilor. De cele mai multe ori, poate fi dificil, însă e foarte important pentru sănătatea copiilor să vă ascundeţi îngrijorarea.

4. Găsiţi-vă timp pentru jocuri şi distracţie

Chiar dacă lucraţi de acasă, dacă mergeţi la serviciu sau pur şi simplu timpul vostru liber este limitat, trebuie să asiguraţi un echilibru între timpul dumneavostră şi timpul petrecut împreună cu copiii. Căutaţi jocuri de familie, organizaţi mici evenimente în familie, o seară de poezie, gătiţi împreună sau orice altceva îi place copilului dumneavoastră, dar cu întreaga familie.

5. Faceţi-vă un program şi respectaţi-l

Oricât vă place să leneviţi dimineaţa sau să staţi seara mai mult, pentru copii este important să le respectăm programul de zi cu zi. Respectaţi-le orele de masă, orele de odihnă, faceţi un program şi ţineţi-vă de el pe tot parcursul zilei.

6. Copiii sunt trişti, intervenim?

Cele mai sociabile persoane sunt copiii şi tinerii. Ori, în această perioadă, nu se maiîntâlnesc cu ceilalţi, nu se mai organizează festivităţile de sfârşit de an şcolar, nu mai merg la activităţi care le fac plăcere, sportivii nu pot să mai meargă în sălile de sport sau pe teren, ori, toate acestea sunt destul de frustrante pentru ei şi vor avea momente de tristeţe. Lăsaţi-i să fie trişti, să îşi consume propriile frustrări şi interveniţi cu blândeţe dacă situaţia o cere. Conflictele care se pot naşte în această perioadă nu sunt benefice pentru niciunul dintre voi. Şi nu uitaţi! Părinţii sunt cei care oferă siguranţă şi încredere copiilor în orice situaţie. Nu îi dezamăgiţi.

  •  

DISTRIBUIE:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Vremea

Târgu Jiu
cer acoperit de nori
8.3 ° C
8.3 °
8.3 °
63 %
0.7kmh
86 %
mie
9 °
joi
19 °
vin
21 °
sâm
19 °
Dum
18 °

Știri din ziarul Ecoul Gorjului

  •  

Acces restricționat!