24.2 C
Târgu Jiu
• vineri, 18 septembrie 2020
Actualitate Cum e posibil ca aceeași felie de pâine cu unt să îngrașe...

Cum e posibil ca aceeași felie de pâine cu unt să îngrașe sau să slăbească? Dr. Bilic: Mulți fac greșeala asta. „E nedrept”

Medicul nutriţionist Mihaela Bilic spune că pofta cu care mâncăm poate îngrăşa, chiar dacă acesta este un mic amănunt la care puţini ne-am fi gândit. Nu este un secret că dacă iubim mâncarea, se vede asta şi pe cântar, nu numai pe faţa noastră, spune specialistul.

„E nedrept”, spune dr. Bilic, doar că natura funcționează după alte reguli, iar zicala „gras și sănătos” se dovedește a fi adevărată, susţine medicul.

„Oare mâncatul cu poftă îngrașă mai tare?

Bilic: Când iubești mâncarea se vede și în gesturi, și pe cântar

De mică am fost o mâncăcioasă și o pofticioasă, iar cei care au stat cu mine la masă m-au acuzat mereu că îi molipsesc și îi ispitesc, în loc să-i temperez din mâncat. Nu cred că fac lucrul ăsta intenționat, e vorba mai degrabă de plăcerea instinctivă pe care o am în relația cu mâncarea.

Am văzut același drag de mâncare la mulți oameni cărora le râd ochii și li se luminează fața când e vorba de ceva bun. Coincidență sau nu, acest tip de comportament vine la pachet și cu tendința de îngrășare/kilograme în plus. Când iubești mâncarea se vede și în gesturi și pe cântar. Și la fel de evident se vede și când n-o iubești!

Dr. Bilic: Cum e posibil ca aceeași felie de pâine cu unt să îngrașe dacă o mănânci cu poftă, sau să slăbească când o înghiți cu noduri? 

Când făceam Semiologie în Facultatea de Medicină am învățat să diagnosticăm bolnavii cu ulcer și gastrită după felul în care arătau: fața palidă și îndurerată, cu o expresie de suferință, spatele încovoiat și umerii aduși în față, „chirciți” din cauza durerii. Cât despre pofta cu care mănâncă nu e nimic de spus, mai degrabă îți pierzi și tu apetitul văzându-i. O astfel de persoană, căreia fiecare gură de mâncare îi provoacă suferință, nu va fi niciodată grasă.

Atunci cum rămâne cu teoria termodinamică, cu aportul de calorii și metabolizarea grăsimilor/carbohidraților? Cum e posibil ca aceeași felie de pâine cu unt să îngrașe dacă o mănânci cu poftă, sau să slăbească când o înghiți cu noduri? Pentru că practica ne arată, alimentele grase și făinoasele sunt cel mai bine tolerate în ulcer și gastrite. Și tot în practică constatăm că ele nu îngrașă în acest context special și dureros deopotrivă.

Dr. Mihaela Bilic: Metabolismul nostru știe când mănânci cu plăcere și când nu, așa că se comportă diferit

Problema e că nu poți mima frica de mâncare și lipsa de apetit. Iar metabolismul nostru se vede treaba că știe când mănânci cu plăcere și când nu, așa că se comportă diferit. Eu aș zice că e nedrept ca cei cu boli de stomac să fie din ce în ce mai slabi, în timp ce mâncăcioșii să se îngrașe doar când văd mâncarea. Doar că Natura funcționează după alte reguli, iar zicala „gras și sănătos” se dovedește a fi adevărată. Nu întâmplător oamenii te întreabă dacă nu cumva ești bolnav atunci când ai slăbit prea mult.

Așa că singura consolare care ne mai rămâne pentru kilogramele în plus pe cântar e că „plesnim de sănătate”. Și da, deși nu are logică, sunt sigură că mâncatul cu poftă îngrașă mai tare!”, a explicat dr. Mihaela Bilic, medic nutriţionist, pe pagina sa de Facebook.
 

Actualitate

14 Sep, 10:36

  •  

DISTRIBUIE:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Vremea

Târgu Jiu
cer fragmentat
24.2 ° C
24.2 °
24.2 °
51 %
0.6kmh
64 %
vin
25 °
sâm
23 °
Dum
24 °
lun
25 °
mar
27 °

Știri din ziarul Ecoul Gorjului

  •  

Acces restricționat!