22.3 C
Târgu Jiu
• sâmbătă, 8 august 2020
Actualitate Sănătate COVID-19: Pacienții asimptomatici vor fi externați

COVID-19: Pacienții asimptomatici vor fi externați

Pacienții COVID-19 vor fi externați din spitale mai devreme de 14 zile, așa cum se proceda până acum. Dacă nu vor prezenta simptome sau vor avea unele ușoare, după 10 zile de spitalizare, bolnavii vor fi trimiși acasă. Măsura va fi luată în contextul în care unitățile medicale încep să rămână fără spațiu din cauza numărului tot mai mare de infectați cu noul Coronavirus

În spitalele din județul Gorj sunt internați zeci de pacienți COVID-19! Nu toți dintre ei se simt rău. Sunt și persoane care nu prezintă niciunul dintre simptomele specifice Coronavirusului, dar care au fost obligate să rămână internate timp de 14 zile. Această măsură începea să îngreuneze activitatea medicilor, în condițiile în care măsurile de relaxare au făcut ca numărul îmbolnăvirilor să crească de la o zi la alta. Prin urmare, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, va semna un ordin de ministru prin care bolnavii asimptomatici vor fi externați după 10 zile de stat în spital. Contactat de redactorii Ecoul Gorjului, managerul Spitalului Târgu Cărbunești, Constantin Târziu a afirmat că măsura va ajuta unitatea medicală, dar este de părere că oamenii vor pleca acasă cu o oarecare temere.

„Nu se știe niciodată cum poate evolua boala. Să ne amintim cazul ambulanțierului din Suceava, care a dorit să stea acasă pentru că nu se simțea rău, dar care, din păcate, a murit în scurt timp. Din câte am văzut și aici în spital, fiecare pacient are evoluția sa. Nu știu dacă unui astfel de pacient este bine să îi dai drumul acasă. Oamenii vor să fie externați sănătoși, să nu se mai teamă pentru că i-ar putea infecta pe cei din jur.” Constantin Târziu, manager Spitalul Târgu Cărbunești.

Doi bebeluși, pacienți asimptomatici

Efectuarea repetată de teste care uneori îi arăta infectați cu SARS COV2 iar alteori îi arăta vindecați, i-a scos din minți pe mulți pacienți. Aceștia și-au vărsat nervii pe cadrele medicale, susține managerul Spitalului Târgu Cărbunești, Constantin Târziu. Printre ei au fost și persoane care au cerut să plece acasă, dar care nu aveau acest drept, cel puțin până astăzi. Șeful unității medicale spune că, în prezent, la Târgu Cărbunești sunt internați 28 de pacienți COVID 19. Unii dintre ei ar putea pleca acasă după ce va fi semnat noul ordin de ministru.

„În total avem internați 28 de pacienți infectați cu noul Coronavirus. Fiecare evoluează în mod diferit. Fără simptome specifice sunt 7-8 cazuri, printre care se află și doi bebeluși în vârstă de 3, respectiv 5 luni. I-am monitorizat pe toți și le-a oferit tratamentele medicale indicate în acest caz. Acum așteptăm să vedem cum o să se aplice noile norme.” Constantin Târziu, manager Spitalul Târgu Cărbunești.

Spitalul Târgu Jiu este „Pentru” externare

În condițiile în care spațiul destinat persoanelor infectate cu noul Coronavirus este unul limitat, reprezentanții Spitalului Județean de Urgență Târgu Jiu primesc măsura Ministerului Sănătății ca pe o gură de oxigen.

„Ca o ultimă măsură de decongestionare a situației actuale, în condițiile în care numărul îmbolnăvirilor tot crește, este binevenită externarea mai devreme a celor asimptomatici. Trebuie totuși să se continue monitoriarea lor de medicii de familie sau de personalul de la Boli Infecțioase pentru că nimeni nu poate preconiza cum va evolua exact această boală. ”  dr. Alexandru Nițu, purtător de cuvânt Spitalul Județean Târgu Jiu

Ieși în comunitate pe răspunderea ta

Ministrul Nelu Tătaru a afirmat că răspunderea pentru ieșirea în comunitate aparține atât Ministerului Sănătății cât și persoanei în cauză.  Acesta a explicat pentru publicațiile central cum se va proceda de acum înainte.

„La propunerea Grupului Tehnic din cadrul Ministerului Sănătăţii care se ocupă de evaluări, marţi voi semna un ordin de ministru prin care pacientul asimptomatic sau simptomatic uşor va beneficia de o internare de 10 zile. În a şaptea zi se efectuează un test care, dacă este negativ, la zece zile se merge acasă. Dacă este pozitiv totuşi, dar cel uşor asimptomatic nu mai are simptome de cel puţin trei zile, la zece zile va pleca acasă cu izolare la domiciliu până la 14 zile sub supravegherea medicilor de familie. Acest ordin va fi semnat marţi, pentru a descongestiona spitalele, dar nu putem da un asimptomatic acasă în prima zi când s-a prezentat, pentru că nu ştim cum va avea evoluţia. Să lăsăm specialiştii să decidă dacă un caz este asimptomatic sau nu.” Nelu Tătaru, ministrul Sănătății.

DISTRIBUIE:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Vremea

Târgu Jiu
cer fragmentat
22.3 ° C
22.3 °
22.3 °
65 %
2.1kmh
71 %
sâm
32 °
Dum
30 °
lun
29 °
mar
31 °
mie
31 °

Știri din ziarul Ecoul Gorjului

Acces restricționat!