13.3 C
Târgu Jiu
• marți, 29 septembrie 2020
Actualitate Sănătate Calvarul celor două femei care de o săptămână dorm în șezut: „Eu...

Calvarul celor două femei care de o săptămână dorm în șezut: „Eu nu mai rezist. N-am aer!”

Noul coronavirus se transmite din ce în ce mai repede, iar pacienții care ajung în ATI au vârste din ce în ce mai mici. În secția de terapie intensivă a spitalului COVID din Bârlad două paciente stau în șezut de o săptămână. Așa și dorm. Le e teamă că nu vor mai putea respira, dacă se întind.

„Eu nu mai rezist. N-am aer”, spune una dintre paciente, conectată la o mască cu oxigen.

pacienta covid 19 fara oxigen

Chinul de a respira

La secția de terapie intensivă a Spitalului „Elena Beldiman” din Bârlad,  bolnavii duc o luptă dublă: cu boala și cu disperarea. Deși sunt conectați la aparatele de oxigen, nu simt că respiră. Virusul le-a afectat atât de mult plămânii, încât nici oxigenul care vine cu putere prin mască nu îi mai ajută.

– Mai aveți forță? o întreabă medicul pe una dintre pacientele care stă în șezut, în mijlocul patului, cu masca de oxigen pe față. Nu mai aveți, înțelege el. Nu mai are forță, se întoarce și explică și reporterului. Modific parametrii la ventilator sau îi lăsăm așa? își întreabă pacienta.

Bolnava face semn cu mâna în sus, da, să îi ridice. 

„Să-mi spuneți dacă-i prea mult”, îi cere el, grijuliu. 

În primul salon sunt două paciente care stau… în șezut! De o săptămână sunt în această poziție. Numai așa pot respira. Sunt epuizate, dar continuă să lupte pentru viața lor, deși mai au momente când spun că nu vor rezista.

– Noaptea ați dormit? Sau așa și așa? Sau nu? o întreabă medicul pe una dintre ele.

– Așa și așa, răspunde aceasta, cu o ezitare, prin masca de oxigen.

– Bun. Trebuie să fiți tare, să mergeți înainte, o încurajează cadrul medical.

„Și noaptea dorm în poziția asta. Foarte greu se mobilizează. Foarte greu. Au găsit poziția în care să se poată ventila cel mai bine. La alți pacienți, unii stau pe burtă, unii dorm pe o parte pe alta, sunt mobilizați”, explică Veaceslav Galit, medic ATI la Spitalul din Bârlad.

„Pacienții de obicei au o poziție forțată ca să poată respira mai ușor. Le este frică de moarte, le este frică să facă altceva în afară de recomandările noastre, să le îndeplinească, să se mobilizeze, dar cu suport psihologic până la urmă reușim să ajungem la niște rezultate pozitive. Cu greu, dar mergem înainte”, povestește medicul Galit.

Fiecare respirație e un efort uriaș. Masca de oxigen, singura salvare în acest moment, devine un chin. Le apasă pe față puternic și elasticele care o fixează de multe ori le fac răni.

– Vă doare pe aici, la frunte? întreabă medicul.

Pacienta spune câteva cuvinte care nu se înțeleg. Sunt mai degrabă niște scâncete.

– Poftim? Nu mai puteți sta așa?

– Masca e strâmtă, nu mai pot să rezist, se aude articulând femeia.

– Am înțeles. Trebuie să facem un efort, ca la un moment dat să o scoatem, cum am făcut și ieri, și alaltăieri. Măcar câteva 10 minute să stați fără mască, să vă punem altă mască. Să nu intrați în panică, să puteți respira. Trebuie să facem efortul ăsta cât mai des, ca să putem scăpa de ventilator, îi explică medicul Galit. 

Medicul care aduce speranța

Sunt vorbe de încurajare pe care medicii le aduc la pachet cu tratamentul. Doar cu un suport moral constant, bolnavii pot lupta cu boala. Sunt mai liniștiți și au speranțe când doctorii le povestesc despre alți pacienți care s-au însănătoșit și au plecat de la terapie intensivă.

– Eu nu mai rezist, mărturisește pacienta, epuizată.

– Cum nu rezistați? Rezistați! Rezistați! Stați liniștită, că rezistați, că analizele arată bine și sunteți în pantă pozitivă, mergeți spre bine, o încurajează medicul. Știu că n-aveți aer, dar trebuie să și mâncați și să mai mișcați mâinile puțin. În partea aia, mai sunt trei pacienți, ei deja au plecat. Unul a stat 14 zile, dumneavoastră aveți 7. Mai aveți puțin, trebuie să fiți tare! continuă medicul cu stăruință.

Pentru a vă proteja familiile și pe cei dragi, ar fi bine să purtați mască și să păstrați distanța fizică.

  •  

DISTRIBUIE:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Vremea

Târgu Jiu
nori împrăștiați
13.3 ° C
13.3 °
13.3 °
81 %
0.9kmh
50 %
mar
20 °
mie
19 °
joi
18 °
vin
20 °
sâm
21 °

Știri din ziarul Ecoul Gorjului

  •  

Acces restricționat!