vineri, 10 iulie 2020
26.6 C
Târgu Jiu
Acasă Interes Public Național 75 de persoane s-au infectat cu COVID-19 din cauza nepăsării! Acuzații grave!

75 de persoane s-au infectat cu COVID-19 din cauza nepăsării! Acuzații grave!

Acuzaţii grave aduse reprezentanţilor Direcţiei de Sănătate Publică din Capitală: din cauza nepăsării angajaţilor de aici, 47 de rezidenţi şi 28 de angajaţi ai Centrului Rezidenţial de Îngrijire şi Asistenţă pentru Persoane Dependente Berceni s-au infectat cu COVID-19

Direcţia de Sănătate Publică din Capitală (DSP Bucureşti) este acuzată că a lăsat zeci de persoane din Centrul Rezidenţial de Îngrijire şi Asistenţă pentru Persoane Dependente Berceni să se infecteze cu COVID-19. Nu mai puţin de 47 de rezidenţi şi 28 de angajaţi sunt în acest moment pozitivi la COVID-19. În centrul respectiv sunt 479 de persoane, 246 de angajaţi şi 233 de beneficiari. Potrivit autorităţilor, Direcţia de Sănătate Publică are obligaţia să testeze angajaţii acestor centre de două ori pe lună, iar rezidenţii trebuie testaţi la apariţia simptomelor sau a unui caz de infectare cu noul coronavirus.

Ceea ce nu s-a întâmplat şi la Centrul din Berceni. „După ce a aşteptat timp de 3 zile ca DSP să efectueze testarea celor din Centrul Rezidenţial din Berceni, pentru a urgenta procedura şi pentru a suplini lipsa de reacţie a DSP Bucureşti, Direcţia Generală de Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti (DGASMB) a efectuat testarea prin resurse interne, deşi, potrivit legislaţiei în vigoare, personalul centrelor rezidenţiale trebuie testat de către DSP, de două ori pe lună, iar beneficiarii trebuiau testaţi la apariţia primului caz sau a simptomelor”, afirmă reprezentanţii DGASMB. Potrivit acestora, testarea celor 479 de persoane (personal şi beneficiari) s-a efectuat vineri şi sâmbătă, după ce un beneficiar al centrului a fost internat în spital pentru o afecţiune acută, moment în care a fost depistat pozitiv la infectarea cu noul coronavirus.

„În prezent, toţi beneficiarii şi angajaţii care au fost depistaţi pozitivi sunt asimptomatici şi au fost internaţi, în funcţie de patologiile asociate, la spitalele Colentina, Victor Babeş, Marius Nasta, Monza şi spitalul de la Institutul Ana Aslan din Otopeni. (…) În Centrul Rezidenţial de Îngrijire şi Asistenţă pentru Persoane Dependente – Berceni au fost întreprinse măsuri de siguranţă sanitară, respectiv autoizolarea personalului la locul de muncă, revizuirea protocoalelor de siguranţă medicală şi decontaminarea incintelor cu substanţe puternic virucide”, mai arată reprezentanţii DGASMB.

„Scuzele” penibile ale oficialilor DSP  

În replică, reprezentanţii DSP Bucureşti au comunicat că focarul din căminul de bătrâni a izbucnit din cauză că „nu au fost instituite, de către personalul medico-sanitar şi administrativ, toate măsurile care să prevină apariţia sau răspândirea de boli transmisibile (neefectuarea dezinfecţiei terminale prin nebulizare, nu au fost stabilite spaţii special amenajate pentru echiparea/dezechiparea personalului angajat, nu au fost actualizate procedurile specifice)”. Drept urmare, DSP Bucureşti a amendat conducerea căminului cu 20.000 de lei „pentru neinstituirea şi neaplicarea de către personalul medico-sanitar şi administrativ a măsurilor care să prevină apariţia sau răspândirea de boli transmisibile”.

Cine nu şi-a făcut treaba

Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei pentru Protecţia Pacienţilor, susţine că acest focar de COVID-19 în centrul de îngrijire Berceni este o urmare directă a neglijenţei funcţionarilor Direcţiei de Sănătate Publică din Capitală. „Cei de la centrul de îngrijire au cerut testări încă de acum o lună, dar solicitările au rămas fără răspuns. Practic, Direcţia de Sănătate Publică din Capitală a pierdut controlul în contextul epidemiei cu noul coronavirus. Sunt într-o debandadă totală. Şi modul în care a procedat instituţia în acest caz are un iz penal pentru că mai mulţi oameni s-au infectat, iar acest lucru putea fi evitat destul de uşor. Şi nu este prima dată când s-a procedat aşa, dar au scăpat pentru au fost cazuri de mai mică anvergură, din câte ştiu eu”, spune Vasile Barbu.

Preşedintele Asociaţiei pentru Protecţia Pacienţilor nu îi iartă nici pe cei de la Centrul Rezidenţial Berceni, care nu ar fi respectat cu totul reglementările. „Acest centru este unul «spilcuit», în care trăiesc pensionari cu venituri îndestulătoare, din familii peste medie. Din păcate, am înţeles că, în această perioadă de epidemie, cei de la centru permit, discret e adevărat, unele vizite ale aparţinătorilor. Acest obicei vine cu un potenţial pericol pentru rezidenţi şi pentru cei din personal”, spune Vasile Barbu.

La rândul său, preşedintele Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România, Radu Gănescu, susţine că situaţia a apărut din cauza lipsei de coordonare între instituţii. „Nu ştiu dacă cineva a omis să comunice sau dacă celălalt nu a recepţionat, dar este cert că lucrurile proaste pleacă, în astfel de cazuri, în general, de la Direcţiile de Sănătate. Dacă aceste instituţii şi-ar face treaba cum trebuie, nu am mai avea pacienţi infectaţi în spitale pentru că protocoalele ar fi respectate cu «sfinţenie». Dar cum aceste protocoale nu sunt băgate în seamă, iar angajaţii Direcţiilor de Sănătate nu-şi respectă atribuţiile, apar şi problemele, care sunt suportate de pacienţi”, a precizat Radu Gănescu.

Adrian Marinescu, medic primar la Institutul de Boli Infecţioase „Matei Balş”, spune că centrele de bătrâni trebuie să fie atent monitorizate de autorităţile sanitare. „Aceste centre de bătrâni ne pot pune probleme mari. Vorbim de oameni care au sănătatea afectată, care au şi o anumită vârstă. La aceste persoane infectarea cu noul coronavirus poate duce duce la stadii grave ale bolii sau chiar la deces”, a precizat Adrian Marinescu.

SURSA: adevarul.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Publicitate Ecoul Gorjului -

Caricatura săptămânii

Autor: Gogu Neagoe

Vremea locală

Târgu Jiu
cer fragmentat
26.6 ° C
26.6 °
26.6 °
57 %
2.3kmh
67 %
vin
25 °
sâm
29 °
Dum
28 °
lun
24 °
mar
25 °

Acces restricționat!